Fotografie

Fotografie

februari 22, 2021 0 Door juulpunt

Fotografie kent vele vormen, waarvan documentaire fotografie misschien een iets minder bekende vorm is. Een documentaire fotograaf houdt zich bezig met vastleggen van de werkelijkheid en kan gebruikt worden om kritiek te leveren op maatschappelijke thema’s. Dit klinkt je mogelijk niet bekend in de oren, maar ook in Nederland hebben we zulke fotografen, bijvoorbeeld in Rotterdam. Een andere vorm van fotografie waar veel mensen niet direct een beeld bij hebben is afscheidsfotografie.

Documentaire fotografie

Documentaire fotografie is fotografie gericht op het vertellen van belangrijke, maatschappelijke verhalen, en het tonen van de werkelijkheid in beeldvorm. Zulke verhalen kunnen gaan over sociale of etnische posities. Hierin komen belangrijke thema’s aan bod, zoals machtsposities, onrecht en milieu. Er kan echter ook op kleinere thema’s gefocust worden, zoals de focus op een onbekend persoon of onderlinge verhoudingen tussen mensen. Behalve met foto’s kan in documentaire fotografie ook tekst of zelfs film gebruikt worden. Het doel van deze vorm van fotografie is het in opspraak brengen van een bepaald onderwerp. Door bijvoorbeeld een verhaal over milieu te delen via dit medium kan het maatschappelijk debat over dit onderwerp nieuw leven worden ingeroepen.

Fotojournalistiek

Een vorm van fotografie die hier enigszins op lijkt is fotojournalistiek. Toch is er een verschil tussen deze vormen. In fotojournalistiek wordt namelijk gefocust op recente verhalen, het laatste nieuws, terwijl documentaire fotografen zich richten op één thema en dit verder uitwerkt. Dit wordt op een meer verhalende manier gedaan.

Afscheidsfotografie

Een afscheidsfotograaf houdt zich bezig met het vastleggen van begrafenissen en crematies. Sommige mensen denken er niet eens aan om een fotograaf voor zulke momenten in te huren, maar het is eigenlijk niet zo gek. Dankzij een afscheidsfotograaf kun je op een later moment de foto’s terugkijken en aan deze dag terugdenken, met meer perspectief. Dit kan eventueel helpen met het verwerken. Bovendien is een begrafenis of crematie natuurlijk een erg lastig moment, maar kan het ook erg mooi en bijzonder zijn. Dankzij de foto’s van een afscheidsfotograaf kun je je misschien ook de mooie aspecten van die dag herinneren.